Hoofdstuk over Wange in boek Reggie Baay.

Van schrijver Reggie Baay versccheen in 2015 het boek “Daar werd wat gruwelijks verricht.” Van de beginjaren van de VOC tot aan het einde van de kolonie volgt Baay het spoor van de mensenhandel in de Nederlandse koloniën in de Oost. De koloniale slavernij nam er vele vormen aan: er…

Wange in Delft

Op de website Achter de gevels van Delft staat een artikel een artikel van Wim Boonenburg: “Wange als kindslaaf bij zijn familie weggehaald”

Artikel Esther Schreuder

“Wange van Bali: in slavernij geboren in de Oost en later bediende in Nederland”. Link naar het artikel van Esther Schreuder, historicus, op haar weblog. Gepubliceerd in oktober 2015.

Portret Wange voor ds.Fabius

Enige tijd geleden is het bestaan van een portret van Wange bekend geworden. Het is waarschijnlijk ook gemaakt door Bagelaar. Wange heeft het in 1819 geschonken aan ds. Fabius als dank. Zie onderstaand beeld en transcriptie. Het portretje zal in 2021 waarschijnlijk nader worden bestudeerd door het Rijksmuseum. Transcriptie: Hij…

Scheepsberichten 1810

Op 4 juni 1810 vertrok de korvet “De Javaan” vanaf Java huiswaarts richting Nederland. Het schip, onder bevel van kapitein Bagelaar, bereikt op 26 oktober 1810 de haven van Bordeaux. Aan boord bevond zich ook Wange van Bali. Over land trokken Bagelaar en Wange daarna verder naar Delft. Onderstaande scheepsberichten…